Αυτά τα μίνι μάφιν βατόμουρου βγαίνουν από το φούρνο μαλακά, αρωματικά και δελεαστικά νόστιμα – ιδανικά τόσο για πρωινό όσο και για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στο μεσημεριανό γεύμα ή ως ελαφρύ απογευματινό σνακ. Η ζύμη παρασκευάζεται μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, κάνοντας τη συνταγή γρήγορη και βολική για κάθε στιγμή που θέλετε να φάτε κάτι γλυκό και υγιεινό.
Τα άγρια βατόμουρα είναι μια πλούσια πηγή μοναδικών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων μορφών ανθοκυανινών. Το εσωτερικό αυτών των φρούτων περιέχει πολυάριθμες χρωστικές, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη μελετηθεί πλήρως. Είναι τόσο πολύτιμα για το συκώτι όσο το μητρικό γάλα για ένα νεογέννητο. Εκτός από το ότι βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες, τα άγρια βατόμουρα έχουν την ικανότητα να τα «συλλαμβάνουν» και να τα απομακρύνουν με ασφάλεια από το συκώτι – κάτι με το οποίο λίγα άλλα τρόφιμα μπορούν να συγκριθούν. Οι κορεσμένες χρωστικές τους διεισδύουν βαθιά στα ηπατικά κύτταρα, περνώντας μέσα από μεμβράνες και απλώνοντας τη μπλε απόχρωση τους σε όλο τον ιστό. Επιπλέον, αυτά τα μικρά φρούτα ενισχύουν το πεπτικό σύστημα θρέφοντας ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν περαιτέρω τη λειτουργία του ήπατος.
Οι μπανάνες είναι ιδανική πηγή φυσικής ενέργειας για το συκώτι. Παρέχουν γρήγορα εύπεπτους υδατάνθρακες που αφυπνίζουν και διεγείρουν τα κύτταρα του, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Αυτά τα φρούτα έχουν επίσης μια ηρεμιστική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και στο νευρικό σύστημα που σχετίζεται με αυτό. Παρά τις κοινές παρανοήσεις, οι μπανάνες έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Είναι ιδανικά τόσο για μεμονωμένη κατανάλωση όσο και σε συνδυασμό με άλλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα ή συμπληρώματα, καθώς βοηθούν το συκώτι να απορροφά πολύτιμες ουσίες.
Συστατικά:
- 1/4 ώρα λευκοί σπόροι chia?
- 1 ώρα πουρέ μπανάνας?
- 1/2 ώρα αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη.
- 1/2 κουτ. μπέικιν πάουντερ ;
- 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι ;
- 1/4 ώρα σιρόπι σφενδάμου ;
- 1 κ.γ. χυμός λεμονιού?
- 1/2 ώρα κατεψυγμένα άγρια βατόμουρα.
Τρόπος παρασκευής:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Βάζετε τους λευκούς σπόρους chia στο μπλέντερ και τους αλέθετε σε λεπτή σκόνη. Προσθέστε τον πουρέ μπανάνας, το αλεύρι βρώμης , το μπέικιν πάουντερ, το θαλασσινό αλάτι , το σιρόπι σφενδάμου και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύετε απαλά τα κατεψυγμένα άγρια βατόμουρα. Ετοιμάστε μια φόρμα για μίνι μάφιν στρώνοντάς την με 16 χάρτινα ποτήρια και μοιράστε τη ζύμη, τοποθετώντας μια κουταλιά της σούπας σε κάθε θήκη.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα μάφιν και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο.
Αφού τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα δοκιμάσετε. Με τον καιρό, το εσωτερικό τους θα σφίξει ακόμα περισσότερο.
Μέγεθος μερίδας για 16 μίνι μάφιν.