Αυτά τα μικρά μπουκιές σούσι είναι ελαφριά, νόστιμα και διασκεδαστικά στην παρασκευή τους. Η σάλτσα βουτήματος και το wasabi προσθέτουν έξτρα γεύση και πικάντικη υφή! Αυτό είναι σούσι που μπορείς να φας όσο θέλεις – χωρίς τύψεις.
Συστατικά:
Ρύζι με κουνουπίδι:
- 1/2 κεφάλι κουνουπιδιού (περίπου 6 μπουκετάκια)
- 1/3 ώρας ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
Γέμιση:
- 6 φέτες σπαραγγιού, καθαρισμένες
- 6 φύλλα νορί.
- 1/2 ώρας ραπανάκια σε λεπτές φέτες.
- 6 κλαδάκια φρέσκου κρεμμυδιού
- 1/2 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες (julienne).
Σάλτσα για βουτιά:
- 1/2 ώρα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού ή μανταρινιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη ώριμη πιπεριά τσίλι ;
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ;
- 1/2 κουταλιά της σούπας ακατέργαστο μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Νιφάδες Atlantic dulse (προαιρετικά).
Για σερβίρισμα:
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη wasabi;
- 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
Μέθοδος παρασκευής:
Ετοιμάστε τη σάλτσα ανακατεύοντας μαζί τον χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, την πιπεριά καγιέν , το σκόρδο, το τζίντζερ, τον χυμό λάιμ, το μέλι και το dulce de leche (αν χρησιμοποιείτε). Ψύξτε μέχρι να είστε έτοιμοι να σερβίρετε.
Βάλτε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα μέχρι να αποκτήσουν υφή σαν ρύζι.
Ζεστάνετε ένα μεγάλο κεραμικό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει.
Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το ρύζι για κουνουπίδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 5-7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βάλτε περίπου 7-8 εκ. νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα, τοποθετήστε μέσα ένα καλάθι ατμομάγειρα, προσθέστε τα σπαράγγια και σκεπάστε. Σιγοβράστε τα για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τοποθετήστε ένα φύλλο νόρι σε μια σανίδα κοπής με τη μακριά πλευρά προς τα εσάς. Όταν το ρύζι για κουνουπίδι κρυώσει αρκετά, προσθέστε περίπου 3/4 κουταλάκι του γλυκού. από αυτό στην άκρη του φύλλου nori που βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς και απλώστε το ομοιόμορφα, αφήνοντας περίπου 2-2,5 cm κενό χώρο στην πάνω άκρη του φύλλου.
Τοποθετήστε τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αγγούρι στον πάτο της στρώσης ρυζιού.
Ξεκινήστε προσεκτικά να τυλίγετε το φύλλο nori από κάτω προς τα πάνω, πιέζοντάς το σφιχτά. Λίγο πριν τελειώσετε το ρολό, βουτήξτε το δάχτυλό σας στη σάλτσα και περάστε την κατά μήκος της πάνω άκρης του φύλλου για να κολλήσει. Τυλίξτε το ρολό μέχρι πάνω. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε κάθε ρολό σούσι σε ίσα κομμάτια. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατέψτε τη σκόνη wasabi με νερό μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
Σερβίρετε το σούσι αμέσως με τη σάλτσα και το wasabi.
Μερίδα για 2 άτομα.