Αυτή η vegan εκδοχή της παρμεζάνας με μελιτζάνα και κολοκυθάκι προσφέρει νόστιμες μεσογειακές γεύσεις χωρίς τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών υλικών όπως το τυρί και οι μεγάλες ποσότητες λαδιού. Απολαύστε αυτό το υπέροχο πιάτο σε συνδυασμό με μια σαλάτα της επιλογής σας, όπως η «Σαλάτα με Ντομάτα, Αγγούρι και Φρέσκα Βότανα» , για ένα φανταστικό και πλήρες δείπνο.
Η μελιτζάνα περιέχει μικρές ποσότητες μιας ακόμη άγνωστης στυπτικής φυτοχημικής ουσίας που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο ήπαρ, προάγει τη βέλτιστη αξιοποίηση του οξυγόνου σε αυτό και βοηθά στην προστασία από διάφορες ασθένειες.
Τα κολοκυθάκια έχουν μια ήπια καθαριστική δράση στο συκώτι, βοηθώντας το να αποβάλει με ασφάλεια τις τοξίνες. Καταπραΰνουν επίσης τον εντερικό σωλήνα, βοηθούν στην εξάλειψη παθογόνων όπως βακτήρια και μύκητες και βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που φτάνουν στο συκώτι.
Συστατικά:
Για τη βάση:
- 1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη κατά μήκος, πάχους περίπου 2,5 cm.
- 1 κολοκυθάκι μεσαίου μεγέθους, κομμένο κατά μήκος, πάχους περίπου 2,5 cm.
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- ¼ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό (για το σερβίρισμα).
Σάλτσα κουνουπιδιού και πατάτας:
- 1 ½ φλιτζάνια μπουκετάκια κουνουπιδιού
- 1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένες πατάτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κουταλιά της σούπας νερό (προαιρετικά).
Σάλτσα μαρινάρα:
- ⅓ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ½ φλιτζάνια χοντροκομμένα ντοματίνια
- ¼ φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
- ½ κουταλιά της σούπας ωμό μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη .
Μέθοδος παρασκευής:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού. Πασπαλίστε με αποξηραμένη ρίγανη και θυμάρι και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όταν τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι. Αφαιρέστε το και αφήστε το στην άκρη.
Για τη σάλτσα κουνουπιδιού και πατάτας:
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, προσθέστε περίπου 90-100 εκατοστά νερό και βράστε. Τοποθετήστε ένα καλάθι ατμού μέσα στο καλάθι ατμού και βάλτε μέσα το κουνουπίδι και τις πατάτες. Σκεπάστε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε στον ατμό για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπλέντερ, προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε σκόνη και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό για να γίνει πιο εύκολο το χτύπημα.
Για τη μαρινάρα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, το μέλι και τη ρίγανη . Μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία αλλά ελαφριά.
Απλώστε 1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα μαρινάρα σε κάθε φέτα μελιτζάνας ή κολοκυθιού. Προσθέστε από πάνω τη σάλτσα κουνουπιδιού και πατάτας και ξαναβάλτε το στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
Αφαιρέστε, σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Μέγεθος μερίδας για 2-3 άτομα.