Τα πατατάκια και η σάλτσα είναι ένα κλασικό γρήγορο σνακ και αγαπημένο γεύμα μπροστά στην τηλεόραση, και σε αυτή την εκδοχή τα πατατάκια φρούτων και η σάλτσα με γεύση μάνγκο αποτελούν μια μοναδική υγιεινή εναλλακτική λύση στο πρωτότυπο. Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει οδηγίες για την παρασκευή ψημένων τσιπς μήλου ή ωμών αφυδατωμένων τσιπς ανανά. Και οι δύο εκδοχές είναι εξίσου νόστιμες.
Ο ανανάς διαλύει τις πέτρες στη χολή. Τα εξαιρετικά όξινα οξέα των φρούτων του και οι χημικές ενώσεις του εισέρχονται επίσης εύκολα στο συκώτι, λειτουργώντας ως μηχανισμοί καθαρισμού και διασποράς για να καθαρίσουν και να αποβάλουν τα κολλώδη, γλοιώδη υπολείμματα, τα σκουπίδια και τα υποπροϊόντα που μπορεί να συσσωρευτούν στο συκώτι από πλήθος παρασίτων. Ο ανανάς μπορεί να είναι στυπτικός, γι' αυτό προτιμήστε τα κάτω δύο τρίτα για το πιο γλυκό και ισορροπημένο μέρος του φρούτου.
Το μάνγκο δροσίζει το τοξικό, υπερθερμασμένο συκώτι, καταπραΰνοντας το για να αποτρέψει το όργανο από το να μπει σε σπασμούς. Η κίτρινη προς πορτοκαλί χρωστική ουσία του μάνγκο θρέφει τους λοβούς του ήπατος και ενισχύει τα ηπατοκύτταρα και τα κύτταρα Kupffer, επιτρέποντάς τους να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους. Το μάνγκο έχει επίσης μια μοναδική φυτοχημική ένωση που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του ήπατος να καταστρέψει θύλακες βακτηρίων που δημιουργούν ηπατικά αποστήματα. Βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του ήπατος και του θανάτου των κυττάρων, ενώ βελτιώνει την παραγωγή χολής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το μάνγκο στο άρθρο μας «Μάνγκο - Ο βασιλιάς των φρούτων».
Συστατικά:
4 κόκκινα μήλα ή 1 ανανά,
2 κουταλάκια του γλυκού μάνγκο σε κύβους,
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά σε κύβους,
1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους,
1/4 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο κόλιανδρο,
1/4 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό,
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ,
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη,
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι,
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ώριμο jalapeño (προαιρετικά).
Οδηγίες:
Για να ετοιμάσετε τα ψημένα τσιπς μήλου, προθερμάνετε το φούρνο στους 90°C. Κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες πάχους όχι μεγαλύτερου από 0,5 cm και τις τοποθετείτε σε δύο ταψιά που έχουν στρωθεί με χαρτί ψησίματος. Ψήστε τις φέτες μήλου για 2 ώρες και στη συνέχεια βγάλτε τις από το φούρνο. Οι φέτες μήλου θα συνεχίσουν να γίνονται τραγανές καθώς κρυώνουν.
Για να φτιάξετε ωμά τσιπς ανανά, κόψτε τον ανανά σε κομμάτια πάχους όχι μεγαλύτερου από 0,5 εκ. και τοποθετήστε τα σε δύο δίσκους αφυδάτωσης. (Θυμηθείτε: χρησιμοποιήστε τα γλυκά κάτω 2/3 του ανανά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι.) Αφυδατώστε στους 40°C για περίπου 16 ώρες. Ο απαιτούμενος χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες του ανανά και πόσο υγρό είναι το κέντρο του.
Για να φτιάξετε τη σάλσα, συνδυάστε το μάνγκο, την κόκκινη πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, τον βασιλικό, τον χυμό λάιμ, τη σκελίδα σκόρδου και τη σκόνη τσίλι σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα. Προσθέστε jalapenos ανάλογα με την επιθυμητή οξύτητα. Σερβίρετε τη σάλσα μαζί με τα τσιπς μήλου ή ανανά και απολαύστε!
Σερβίρει 2 άτομα.