Η πουτίγκα χουρμά, γνωστή και ως «κολλώδης πουτίγκα καραμέλας», είναι δύσκολο να νικηθεί για την απίστευτη γεύση της και την κολλώδη σάλτσα καραμέλας που μουλιάζει στη ζύμη. Ωστόσο, συνήθως παρασκευάζεται με πολύ βούτυρο, ραφιναρισμένη ζάχαρη, αυγά, κρέμα γάλακτος και λευκό αλεύρι. Σε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να απολαύσετε όλες τις απολαύσεις της κλασικής πουτίγκας, αλλά χωρίς αυτά τα προβληματικά συστατικά. Η συνταγή είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς αυγά, με χαμηλά λιπαρά, ακόμη και χωρίς λάδι.
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σχεδόν 70 βιοενεργά μέταλλα (πολλά περισσότερα από τα τεκμηριωμένα) που υποστηρίζουν τα επινεφρίδια και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το καθημερινό στρες. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά για την καρδιά τροφές και περιέχουν επίσης μια εξαιρετική ποσότητα αμινοξέων που δεν είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν. Τα αμινοξέα στους χουρμάδες, όπως η λευκίνη, ενισχύουν τη δράση του καλίου στο φρούτο, το οποίο υποστηρίζει τους μύες και το νευρικό σύστημα.
Συστατικά:
Για την πουτίγκα:
- 1 ½ ώρα κανονικοί χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (όχι Medjool), ψιλοκομμένοι.
- 1 κουτ. μαγειρική σόδα ;
- 1 ώρα βραστό νερό?
- 1/4 ώρα γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, γάλα βρώμης χωρίς γλουτένη ή σάλτσα μήλου .
- 3/4 ώρα αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη ;
- 1/2 ώρα αλεύρι καφέ ρυζιού?
- 1/4 ώρα άμυλο ταπιόκας ;
- 1 κουτ. μπέικιν πάουντερ ;
- 1/3 ώρα ζάχαρη καρύδας ;
- 1 κουτ. κανέλα (προαιρετικά).
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 1/2 ώρα ραντεβού Medjool.
- 1 ώρα γάλα βρώμης χωρίς ζάχαρη ή αμύγδαλο χωρίς γλουτένη.
- 2 κ.σ. καθαρό σιρόπι σφενδάμου ;
- 1 κουτ. σκόνη βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας χωρίς αλκοόλ.
Για το παγωτό μπανάνα (προαιρετικά):
- 4 κατεψυγμένες μπανάνες?
- 1/2 κουτ. σκόνη βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας χωρίς αλκοόλ.
- 3–4 κ.σ. νερό ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη.
Τρόπος παρασκευής:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ βάζετε τους χουρμάδες ψιλοκομμένους και πασπαλίζετε με τη μαγειρική σόδα . Ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το να σταθεί για 20-30 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Προσθέστε το γάλα ή τη σάλτσα μήλου και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι βρώμης , το καστανό ρυζάλευρο, το άμυλο ταπιόκας , το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα (αν χρησιμοποιείτε). Ταραχή.
Προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια λεία, ελαφρώς αφρώδη ζύμη. Μοιράζετε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα για μάφινς (γεμίστε τα 2/3) ή ελαφρώς λαδωμένα ταψιά. Ψήνουμε για 18-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να σφίξουν.
Για τη σάλτσα καραμέλας: ανακατέψτε τους χουρμάδες Medjool, το γάλα, το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Παραμερίζω.
Εάν φτιάχνετε παγωτό μπανάνα: ανακατέψτε ή επεξεργαστείτε τις κατεψυγμένες μπανάνες με τη βανίλια και το γάλα/νερό μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες μείγμα. Εάν χρειάζεται, ρυθμίστε το πάχος με ζεστό νερό ή επιπλέον γάλα.
Πριν το σερβίρετε, ανοίξτε μερικές τρύπες σε κάθε ζύμη με ένα ξύλινο σουβλάκι. Ρίξτε λίγη από τη σάλτσα καραμέλας και αφήστε τη να μουλιάσει για 5-10 λεπτά.
Σερβίρετε τα αρτοσκευάσματα με παγωτό μπανάνα και έξτρα σάλτσα καραμέλας από πάνω.
Μέγεθος σερβιρίσματος: 8-9 τεμάχια.