Το Ratatouille είναι μια κλασική γαλλική συνταγή για ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που φέρνει μια αίσθηση άνεσης και ζεστασιάς. Τα ορεκτικά λαχανικά μαγειρεμένα σε μια πλούσια και αρωματική σάλτσα το καθιστούν μια προτιμώμενη επιλογή τόσο για οικογενειακά γεύματα όσο και για συγκεντρώσεις με φίλους. Το πιάτο ταιριάζει υπέροχα με σούπες, φρέσκες σαλάτες, ρύζι κουνουπίδι , κινόα ή άλλα συνοδευτικά λαχανικών. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί, επιτρέποντάς σας να το προετοιμάσετε εκ των προτέρων και να το έχετε στη διάθεσή σας για ένα γρήγορο και νόστιμο δείπνο ανά πάσα στιγμή.
Κολοκύθι: από ορισμένες απόψεις θυμίζει αγγούρι, καθώς είναι επίσης φρούτο και συμβάλλει στην ενυδάτωση του συκωτιού. Αυτό του επιτρέπει να διατηρεί μικρά αποθέματα νερού, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν πίσω στην κυκλοφορία του αίματος εάν είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια παρατεταμένης αφυδάτωσης. Τα κολοκυθάκια έχουν ήπια αποτοξινωτική δράση, βοηθώντας το συκώτι να αποβάλει τις βλαβερές ουσίες. Έχει επίσης καταπραϋντική δράση στον πεπτικό σωλήνα, βοηθώντας στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των μυκήτων και διευκολύνοντας την απορρόφηση των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης εξαιρετική υποστήριξη για τη χοληδόχο κύστη, χάρη στα φυτοχημικά που περιέχει, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.
Μελιτζάνα: Συχνά αποφεύγεται λόγω εσφαλμένων αντιλήψεων για τα φυτά της πατάτας, αυτό το λαχανικό έχει στην πραγματικότητα σημαντικά περισσότερα οφέλη από ό,τι πιστεύεται συνήθως. Η σύνθεσή του περιέχει μικρές ποσότητες μιας συγκεκριμένης στυπτικής φυτοχημικής ένωσης που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο ήπαρ, βοηθά στην οξυγόνωσή του και παίζει ρόλο στην προστασία από διάφορες ασθένειες. Η μελιτζάνα περιέχει επίσης φυτοχημικά που αλληλεπιδρούν με τη βιταμίνη C , καθιστώντας την πιο εύκολη απορρόφηση από το συκώτι και το αμυντικό του σύστημα. Επιπλέον, συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος από τα υπερβολικά λίπη και τις τοξίνες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων και να μειώσει το φορτίο στην καρδιά.
Συστατικά:
- 1 μεγάλο σκούρο πράσινο κολοκυθάκι (κολοκυθάκια)?
- 1 μεγάλο κίτρινο κολοκυθάκι?
- 1 μελιτζάνα?
- 1 κόκκινη πιπεριά?
- 4 ώρες μαγειρεμένη κινόα (προαιρετικά).
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 4 ντομάτες, χοντροκομμένες?
- 1 κίτρινο κρεμμύδι, χοντροκομμένο?
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
- 2 κ.σ. πάστα ντομάτας (δείτε συμβουλές).
- 1/2 κουτ. θαλασσινό αλάτι ;
- 1/2 κουτ. αποξηραμένος βασιλικός ;
- 1/2 κουτ. μείγμα μπαχαρικών κοτόπουλου?
- 1/8 κουτ. κάρυ σε σκόνη.
Τρόπος παρασκευής:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Κόβουμε τα δύο κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και την κόκκινη πιπεριά σε λεπτές φέτες. Αφήστε τα στην άκρη.
Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα ντομάτας, ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για 2-3 λεπτά μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να βγάζουν χυμό. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
Με ένα μπλέντερ ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα με μικρά κομμάτια. Εάν χρησιμοποιείτε μπλέντερ, χτυπήστε απαλά και αφήστε ένα άνοιγμα για ατμό.
Ρίξτε μια κούπα από τη σάλτσα ντομάτας στον πάτο ενός ταψιού και απλώστε ομοιόμορφα.
Τοποθετήστε τις φέτες από σκούρο πράσινο κολοκυθάκι, κίτρινο κολοκυθάκι, μελιτζάνα και κόκκινη πιπεριά με τη σειρά που επιθυμείτε. Καλύψτε το ταψί με χαρτί ψησίματος και ψήστε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σερβίρετε το πιάτο περιχύνοντάς το με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και σερβίροντας σε κρεβάτι κινόα, αν θέλετε.
Συμβουλές:
- Αυτή η σάλτσα ντομάτας παγώνει εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορα γεύματα ανά πάσα στιγμή.
- Εάν χρησιμοποιείτε πελτέ ντομάτας από το κατάστημα, ελέγξτε ότι δεν περιέχει κιτρικό οξύ.
- Για μια ακόμη πιο γρήγορη επιλογή, μπορείτε απλά να κόψετε τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και την κόκκινη πιπεριά σε μεγάλους κύβους, να τα ανακατέψετε με τη σάλτσα ντομάτας και να τα ψήσετε για 40-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Μέγεθος σερβιρίσματος για 4 άτομα.